Využití skalárního součinu v geometrických úlohách. - Elbelová, Jarmila (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek obsahuje pojet\u00ed skal\u00e1rn\u00edho sou\u010dinu vektor\u016f dle u\u010debnic. Jsou uvedeny vzorce pro v\u00fdpo\u010det velikosti vektor\u016f, skal\u00e1rn\u00ed sou\u010din vektoru jak v rovin\u011b, tak v prostoru a n\u011bkter\u00e9 vlastnosti skal\u00e1rn\u00edho sou\u010dinu. V hlavn\u00ed \u010d\u00e1sti je pak na osmi planimetrick\u00fdch \u00faloh\u00e1ch uk\u00e1z\u00e1no vyu\u017eit\u00ed skal\u00e1rn\u00edho sou\u010dinu k \u0159e\u0161en\u00ed \u00faloh, kter\u00e9 na prvn\u00ed pohled nemaj\u00ed s vektory nic spole\u010dn\u00e9ho."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek obsahuje pojetí skalárního součinu vektorů dle učebnic. Jsou uvedeny vzorce pro výpočet velikosti vektorů, skalární součin vektoru jak v rovině, tak v prostoru a některé vlastnosti skalárního součinu. V hlavní části je pak na osmi planimetrických úlohách ukázáno využití skalárního součinu k řešení úloh, které na první pohled nemají s vektory nic společného.