Řešení matematických různic - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor \u010dl\u00e1nku rozv\u00edj\u00ed novou teorii t\u00fdkaj\u00edc\u00ed se line\u00e1rn\u00edch matematick\u00fdch r\u016fznic v\u010detn\u011b jejich postup\u016f \u0159e\u0161en\u00ed. Uv\u00e1d\u00ed t\u0159i z\u00e1kladn\u00ed metody \u0159e\u0161en\u00ed, u nich\u017e v\u0161ak v\u017edy nal\u00e9z\u00e1 ur\u010dit\u00e1 \u00faskal\u00ed t\u011bchto postup\u016f. Prvn\u00ed dv\u011b metody pou\u017e\u00edvaj\u00ed v\u011bty, kter\u00e9 dosud nebyly dok\u00e1z\u00e1ny, respektive jsou dok\u00e1z\u00e1ny pouze pro rovnice. T\u0159et\u00ed metoda vy\u017eaduje znalost \u0159e\u0161en\u00ed nerovnic. Tuto metodu proto za pou\u017eit\u00ed trivi\u00e1ln\u00edch v\u011bt p\u0159epracov\u00e1v\u00e1 na \u0159e\u0161en\u00ed rovnic s\u00a0absolutn\u00ed hodnotou, u nich\u017e podm\u00ednky \u0159e\u0161itelnosti odpov\u00eddaj\u00ed \u0159e\u0161en\u00ed line\u00e1rn\u00ed r\u016fznice."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Autor článku rozvíjí novou teorii týkající se lineárních matematických různic včetně jejich postupů řešení. Uvádí tři základní metody řešení, u nichž však vždy nalézá určitá úskalí těchto postupů. První dvě metody používají věty, které dosud nebyly dokázány, respektive jsou dokázány pouze pro rovnice. Třetí metoda vyžaduje znalost řešení nerovnic. Tuto metodu proto za použití triviálních vět přepracovává na řešení rovnic s absolutní hodnotou, u nichž podmínky řešitelnosti odpovídají řešení lineární různice.