O jednom experimentu ve výuce matematiky na gymnáziu - Eisenmann, Petr (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek popisuje experiment z\u00a0vyu\u010dov\u00e1n\u00ed matematice na gymn\u00e1ziu vedouc\u00ed k\u00a0objeven\u00ed aplikace diferenci\u00e1ln\u00edho a integr\u00e1ln\u00edho po\u010dtu. Obsahuje stru\u010dn\u00fd popis experimentu, kter\u00fd p\u0159edch\u00e1z\u00ed zaznamen\u00e1v\u00e1n\u00ed dat z\u00a0onoho experimentu. D\u00e1le n\u00e1sleduje zd\u016fvodn\u011bn\u00ed sestaven\u00ed diferenci\u00e1ln\u00ed rovnice, jej\u00ed \u0159e\u0161en\u00ed v\u010detn\u011b stru\u010dn\u00e9ho koment\u00e1\u0159e postupu. \u010cl\u00e1nek takt\u00e9\u017e obsahuje r\u016fzn\u00e9 didakticko-metodick\u00e9 p\u0159ipom\u00ednky vztahuj\u00edc\u00ed se k\u00a0dan\u00e9 problematice."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek popisuje experiment z vyučování matematice na gymnáziu vedoucí k objevení aplikace diferenciálního a integrálního počtu. Obsahuje stručný popis experimentu, který předchází zaznamenávání dat z onoho experimentu. Dále následuje zdůvodnění sestavení diferenciální rovnice, její řešení včetně stručného komentáře postupu. Článek taktéž obsahuje různé didakticko-metodické připomínky vztahující se k dané problematice.