Objevení Ludolfova čísla pomocí školského matematického softwaru Cabri - Mahelová, Hana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek p\u0159in\u00e1\u0161\u00ed netradi\u010dn\u00ed mo\u017enost, jak objevovat Ludolfovo \u010d\u00edslo pomoc\u00ed po\u010d\u00edta\u010de. Na rozd\u00edl od klasick\u00e9ho p\u0159\u00edstupu m\u011b\u0159en\u00ed v\u00e1lcov\u00fdch p\u0159edm\u011bt\u016f zde \u017e\u00e1ci p\u0159en\u00e1\u0161ej\u00ed d\u00e9lku oblouku na p\u0159\u00edmku pomoc\u00ed softwaru Cabri. \u010cl\u00e1nek obsahuje velmi detailn\u00ed popis pracovn\u00edho postupu p\u0159i konstrukci geometrick\u00fdch obrazc\u016f i p\u0159\u00eddatn\u00fdch v\u00fdpo\u010dt\u016f nevyj\u00edmaj\u00edc obrazov\u00fd materi\u00e1l, kter\u00fd se u\u017eivateli zobrazuje sou\u010dasn\u011b s\u00a0prov\u00e1d\u011bn\u00edm t\u011bchto operac\u00ed. Navrhuje n\u011bkolik zlep\u0161en\u00ed popsan\u00e9 metody i zodpov\u00edd\u00e1 n\u011bkter\u00e9 ot\u00e1zky, kter\u00e9 by \u017e\u00e1ci v\u00a0souvislosti s\u00a0\u0159e\u0161en\u00edm tohoto probl\u00e9mu mohli vzn\u00e1\u0161et."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek přináší netradiční možnost, jak objevovat Ludolfovo číslo pomocí počítače. Na rozdíl od klasického přístupu měření válcových předmětů zde žáci přenášejí délku oblouku na přímku pomocí softwaru Cabri. Článek obsahuje velmi detailní popis pracovního postupu při konstrukci geometrických obrazců i přídatných výpočtů nevyjímajíc obrazový materiál, který se uživateli zobrazuje současně s prováděním těchto operací. Navrhuje několik zlepšení popsané metody i zodpovídá některé otázky, které by žáci v souvislosti s řešením tohoto problému mohli vznášet.