Modelujeme pravidelná a polopravidelná tělesa - Macháček, Miroslav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek p\u0159ibli\u017euje tematiku stereometrie, konkr\u00e9tn\u011b jej\u00ed \u010d\u00e1st zab\u00fdvaj\u00edc\u00ed se s\u00edt\u011bmi t\u011bles, \u0159ezy t\u011bles a modelov\u00e1n\u00ed t\u011bles. P\u0159in\u00e1\u0161\u00ed n\u011bkolik p\u0159\u00edklad\u016f na sestrojen\u00ed s\u00edt\u00ed plat\u00f3nsk\u00fdch a polopravideln\u00fdch t\u011bles v\u010detn\u011b popisu jejich modelov\u00e1n\u00ed a n\u00e1zorn\u00fdch obr\u00e1zk\u016f. Konkr\u00e9tn\u011b jde o \u010dty\u0159st\u011bn, krychli a osmist\u011bn a z\u00a0nich vytvo\u0159en\u00e1 polopravideln\u00e1 t\u011blesa. Dokumentuje tak\u00e9 \u0159adu souvislost\u00ed a metod, jak lze od jednoho t\u011blesa p\u0159ej\u00edt ke druh\u00e9mu a p\u0159ibl\u00ed\u017eit tak \u017e\u00e1k\u016fm dal\u0161\u00ed souvislosti t\u00e9to problematiky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek přibližuje tematiku stereometrie, konkrétně její část zabývající se sítěmi těles, řezy těles a modelování těles. Přináší několik příkladů na sestrojení sítí platónských a polopravidelných těles včetně popisu jejich modelování a názorných obrázků. Konkrétně jde o čtyřstěn, krychli a osmistěn a z nich vytvořená polopravidelná tělesa. Dokumentuje také řadu souvislostí a metod, jak lze od jednoho tělesa přejít ke druhému a přiblížit tak žákům další souvislosti této problematiky.