Fibonacci a jeho čísla - Jarošová, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka \u010dl\u00e1nku p\u0159edstavuje Leonarda Pis\u00e1nsk\u00e9ho a jeho nejslavn\u011bj\u0161\u00ed objev, Fibonacciho posloupnost. V\u0161\u00edm\u00e1 si souvislost\u00ed mezi touto posloupnost\u00ed a sou\u010dtem n\u011bkter\u00fdch prvk\u016f v\u00a0Pascalov\u011b troj\u00faheln\u00edku. Tuto souvislost n\u00e1sledn\u011b odvozuje n\u00e1zorn\u011b pro sud\u00e1 i lich\u00e1 p\u0159irozen\u00e1 \u010d\u00edsla. P\u0159edstavuje tak zaj\u00edmavou spojitost mezi t\u011bmito dv\u011bma modely sv\u011bt\u016f p\u0159irozen\u00fdch \u010d\u00edsel. Prezentuje tak\u00e9 poutav\u00fd vztah mezi Fibonacciho \u010d\u00edsly a rodokmenem v\u010dely medonosn\u00e9."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autorka článku představuje Leonarda Pisánského a jeho nejslavnější objev, Fibonacciho posloupnost. Všímá si souvislostí mezi touto posloupností a součtem některých prvků v Pascalově trojúhelníku. Tuto souvislost následně odvozuje názorně pro sudá i lichá přirozená čísla. Představuje tak zajímavou spojitost mezi těmito dvěma modely světů přirozených čísel. Prezentuje také poutavý vztah mezi Fibonacciho čísly a rodokmenem včely medonosné.