Od obsahu čtverce k determinantu druhého řádu - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se v\u011bnuje zp\u016fsobu, jak z\u00a0geometrick\u00fdch vlastnost\u00ed vektor\u016f dosp\u011bt k\u00a0v\u00fdpo\u010dtu determinantu druh\u00e9ho \u0159\u00e1du. Nejprve autorka intuitivn\u011b zavede pojem vektoru, d\u00e1le pak orientaci uspo\u0159\u00e1dan\u00e9 dvojice vektor\u016f. N\u00e1sleduje definice a vlastnosti skal\u00e1rn\u00edho sou\u010dinu, na kter\u00e9 navazuje pojem vn\u011bj\u0161\u00ed sou\u010din dvou vektor\u016f, kter\u00fd je ur\u010den obsahem rovnob\u011b\u017en\u00edku dan\u00e9ho dv\u011bma vektory. Pomoc\u00ed vlastnost\u00ed vn\u011bj\u0161\u00edho sou\u010dinu je zde odvozeno pravidlo pro v\u00fdpo\u010det determinantu druh\u00e9ho \u0159\u00e1du i jeho vlastnosti. V\u00a0z\u00e1v\u011bru \u010dl\u00e1nku jsou odvozena n\u011bkter\u00e1 vyu\u017eit\u00ed determinantu druh\u00e9ho \u0159\u00e1du, jako jsou obsah troj\u00faheln\u00edka, Cramerovo pravidlo, line\u00e1rn\u00ed regrese apod. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se věnuje způsobu, jak z geometrických vlastností vektorů dospět k výpočtu determinantu druhého řádu. Nejprve autorka intuitivně zavede pojem vektoru, dále pak orientaci uspořádané dvojice vektorů. Následuje definice a vlastnosti skalárního součinu, na které navazuje pojem vnější součin dvou vektorů, který je určen obsahem rovnoběžníku daného dvěma vektory. Pomocí vlastností vnějšího součinu je zde odvozeno pravidlo pro výpočet determinantu druhého řádu i jeho vlastnosti. V závěru článku jsou odvozena některá využití determinantu druhého řádu, jako jsou obsah trojúhelníka, Cramerovo pravidlo, lineární regrese apod.