Školské reformy (1) - Hrubý, Dag (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek, jako\u017eto \u00favod ke \u0161kolsk\u00fdm reform\u00e1m, pojedn\u00e1v\u00e1 v\u0161eobecn\u011b o probl\u00e9mech \u0161kolsk\u00fdch reforem. Jejich aplikace v\u00a0praxi je slo\u017eit\u00e1 nejen kv\u016fli jazykov\u00e9 n\u00e1ro\u010dnosti pedagogick\u00e9ho n\u00e1zvoslov\u00ed, n\u00fdbr\u017e tak\u00e9 kv\u016fli nepochopen\u00ed t\u011bchto reforem u\u010diteli, jejich nesouhlasu s\u00a0nimi a v\u00fdraznou setrva\u010dnost\u00ed v my\u0161len\u00ed u\u010ditel\u016f. Autor rozeb\u00edr\u00e1 t\u0159i hlavn\u00ed modely historick\u00e9ho v\u00fdvoje \u0161kol a p\u0159edest\u00edr\u00e1 pot\u00ed\u017ee s\u00a0\u0159\u00edzen\u00edm vzd\u011bl\u00e1v\u00e1n\u00ed st\u00e1tem, p\u0159i\u010dem\u017e v\u0161e d\u016fkladn\u011b dokl\u00e1d\u00e1 odbornou literaturou pedagogiky. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek, jakožto úvod ke školským reformám, pojednává všeobecně o problémech školských reforem. Jejich aplikace v praxi je složitá nejen kvůli jazykové náročnosti pedagogického názvosloví, nýbrž také kvůli nepochopení těchto reforem učiteli, jejich nesouhlasu s nimi a výraznou setrvačností v myšlení učitelů. Autor rozebírá tři hlavní modely historického vývoje škol a předestírá potíže s řízením vzdělávání státem, přičemž vše důkladně dokládá odbornou literaturou pedagogiky.