Separované modely Pascalova trojúhelníka (1) - Příhonská, Jana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek za\u010d\u00edn\u00e1 stru\u010dn\u00fdm popisem \u017eivota Blaise Pascala a pokra\u010duje seznamem postup\u016f a strategi\u00ed, kter\u00e9 v literatu\u0159e m\u016f\u017eeme na t\u00e9ma v\u00fduky kombinatoriky naj\u00edt. Po p\u0159ipomenut\u00ed, co to Pascal\u016fv troj\u00faheln\u00edk je, jsou uvedeny 2 probl\u00e9my (plus jeden tzv. z\u00e1kladn\u00ed probl\u00e9m - hled\u00e1n\u00ed v\u0161ech podmno\u017ein 3 prvkov\u00e9 mno\u017einy), ve kter\u00fdch se s v\u00fdhodou d\u00e1 vyu\u017e\u00edt. P\u0159i \u0159e\u0161en\u00ed t\u011bchto probl\u00e9m\u016f jsou \u010dasto vyu\u017e\u00edv\u00e1ny hasseovsk\u00e9 diagramy, kter\u00e9 umo\u017e\u0148uj\u00ed lep\u0161\u00ed vhled do zadan\u00e9 situace."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek začíná stručným popisem života Blaise Pascala a pokračuje seznamem postupů a strategií, které v literatuře můžeme na téma výuky kombinatoriky najít. Po připomenutí, co to Pascalův trojúhelník je, jsou uvedeny 2 problémy (plus jeden tzv. základní problém - hledání všech podmnožin 3 prvkové množiny), ve kterých se s výhodou dá využít. Při řešení těchto problémů jsou často využívány hasseovské diagramy, které umožňují lepší vhled do zadané situace.