Riešenie úloh o veku – metóda dramatizace - Hejný, Milan; Michalcová, Anna (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Slovn\u00ed \u00falohy pat\u0159\u00ed k ob\u00e1van\u00fdm \u010d\u00e1stem matematiky, \u00falohy o v\u011bku pat\u0159\u00ed k t\u011bm nejn\u00e1ro\u010dn\u011bj\u0161\u00edm. Proveden\u00ed \u00falohy do matematick\u00e9ho modelu n\u011bkdy u\u010ditel\u00e9 \u201euleh\u010duj\u00ed\u201c t\u00edm, \u017ee \u017e\u00e1k\u016fm nab\u00eddnou pomocn\u00fd n\u00e1vod, kter\u00fd ale nep\u0159in\u00e1\u0161\u00ed skute\u010dn\u00e9 pozn\u00e1n\u00ed. \u010cl\u00e1nek popisuje zku\u0161enosti s metodou dramatizace \u017e\u00e1k\u016f t\u0159et\u00ed t\u0159\u00eddy. Krom\u011b zadan\u00fdch \u00faloh obsahuje i popis \u017e\u00e1kovsk\u00fdch \u0159e\u0161en\u00ed i postupn\u00e9 vylep\u0161ov\u00e1n\u00ed dramatizace \u017e\u00e1ky. Didaktick\u00fd koment\u00e1\u0159 na konci porovn\u00e1v\u00e1 dramatizaci s loutko-dramatizac\u00ed se sedmi kriterii (opakovatelnost, motivace, \u010dasov\u00e1 n\u00e1ro\u010dnost, srozumitelnost, strategie a po\u010det u\u010dasn\u00edk\u016f)."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Slovní úlohy patří k obávaným částem matematiky, úlohy o věku patří k těm nejnáročnějším. Provedení úlohy do matematického modelu někdy učitelé „ulehčují“ tím, že žákům nabídnou pomocný návod, který ale nepřináší skutečné poznání. Článek popisuje zkušenosti s metodou dramatizace žáků třetí třídy. Kromě zadaných úloh obsahuje i popis žákovských řešení i postupné vylepšování dramatizace žáky. Didaktický komentář na konci porovnává dramatizaci s loutko-dramatizací se sedmi kriterii (opakovatelnost, motivace, časová náročnost, srozumitelnost, strategie a počet učasníků).