Integrální počet v R s programem Maple - Kříž, Pavel; Šrot, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Maple je jeden z program\u016f CAS, kter\u00fd obsahuje programovou knihovnu Student, kter\u00e1 byla navr\u017eena jako pom\u016fcka pro studenty a u\u010ditel\u00e9 matematiky. Jej\u00ed \u010d\u00e1st Calculus 1 je zam\u011b\u0159ena na diferenci\u00e1ln\u00ed a integr\u00e1ln\u00ed po\u010det. \u201eVizualiza\u010dn\u00ed\u201c \u010d\u00e1st obsahuje procedury ilustruj\u00edc\u00ed formou graf\u016f d\u016fle\u017eit\u00e9 pojmy a tvrzen\u00ed a \u010d\u00e1st \u201epostupn\u00fd v\u00fdpo\u010det\u201c, kter\u00fd je shodn\u00fd s b\u011b\u017en\u00fdm ru\u010dn\u00edm v\u00fdpo\u010dtem. \u010cl\u00e1nek nejprve popisuje proceduru zam\u011b\u0159enou na v\u00fdpo\u010det objem\u016f a ilustraci rota\u010dn\u00edch t\u011bles (VolumeOfRevolution) a pak se v\u011bnuje procedur\u00e1m, kter\u00e9 n\u00e1m pom\u00e1haj\u00ed p\u0159i hled\u00e1n\u00ed vhodn\u00fdch \u00faprav p\u0159i \u0159e\u0161en\u00ed p\u0159\u00edklad\u016f (nap\u0159. hled\u00e1n\u00ed primitivn\u00ed funkce). Cel\u00e9 vysv\u011btlov\u00e1n\u00ed postup\u016f je dopln\u011bno obr\u00e1zky z programu Maple."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Maple je jeden z programů CAS, který obsahuje programovou knihovnu Student, která byla navržena jako pomůcka pro studenty a učitelé matematiky. Její část Calculus 1 je zaměřena na diferenciální a integrální počet. „Vizualizační“ část obsahuje procedury ilustrující formou grafů důležité pojmy a tvrzení a část „postupný výpočet“, který je shodný s běžným ručním výpočtem. Článek nejprve popisuje proceduru zaměřenou na výpočet objemů a ilustraci rotačních těles (VolumeOfRevolution) a pak se věnuje procedurám, které nám pomáhají při hledání vhodných úprav při řešení příkladů (např. hledání primitivní funkce). Celé vysvětlování postupů je doplněno obrázky z programu Maple.