Prečo sú niektoré kombinatorické úlohy ťažké? (2) - Janáčková, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Text je pokra\u010dov\u00e1n\u00ed \u010dl\u00e1nku se stejn\u00fdm nadpisem v p\u0159edchoz\u00edm \u010d\u00edsle \u010dasopisu u\u010ditel matematiky. U\u010ditel zadal student\u016fm 4 identick\u00e9 kombinatorick\u00e9 p\u0159\u00edklady (m\u011bsto, hokej, p\u0159ehr\u00e1dky a \u0159ada). V t\u00e9to \u010d\u00e1sti se v\u00edce rozeb\u00edr\u00e1 \u00faloha \u201ehokej\u201c, kter\u00e1 je nejn\u00e1ro\u010dn\u011bj\u0161\u00ed na systematick\u00e9 vypisov\u00e1n\u00ed v\u00fdsledk\u016f (permutac\u00ed). Na konci je shrnut\u00ed v\u00fdsledk\u016f experimentu, kter\u00fd vrchol\u00ed popisem faktor\u016f, kter\u00e9 mohly m\u00edt podstatn\u00fd vliv na \u0159e\u0161en\u00ed dan\u00fdch \u00faloh."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Text je pokračování článku se stejným nadpisem v předchozím čísle časopisu učitel matematiky. Učitel zadal studentům 4 identické kombinatorické příklady (město, hokej, přehrádky a řada). V této části se více rozebírá úloha „hokej“, která je nejnáročnější na systematické vypisování výsledků (permutací). Na konci je shrnutí výsledků experimentu, který vrcholí popisem faktorů, které mohly mít podstatný vliv na řešení daných úloh.