Dětská kresba a středové promítání (4) - Kupčáková, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 \u0161kolsk\u00fdmi metodami v\u00fduky kreslen\u00ed, geometrick\u00e9ho zobrazov\u00e1n\u00ed prostoru a jejich vlivem na \u017e\u00e1k\u016fv kresebn\u00fd projev. Nejprve se podrobn\u011b rozepisuj\u00ed 4 metody v\u00fduky kreslen\u00ed d\u0159\u00edve a dnes (kop\u00edrovac\u00ed, perspektivn\u00ed kreslen\u00ed od ruky, kreslen\u00ed v s\u00edt\u00edch a konstrukce obraz\u016f t\u011bles v rovnob\u011b\u017en\u00e9m prom\u00edt\u00e1n\u00ed). Na konci p\u0159\u00edsp\u011bvku je popsan\u00fd experiment, ve kter\u00e9m u\u010ditel matematiky zadal kreslen\u00ed t\u011bles stejn\u00e9 skupin\u011b \u017e\u00e1k\u016f v 1. a pak v 6. t\u0159\u00edd\u011b."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se zabývá školskými metodami výuky kreslení, geometrického zobrazování prostoru a jejich vlivem na žákův kresebný projev. Nejprve se podrobně rozepisují 4 metody výuky kreslení dříve a dnes (kopírovací, perspektivní kreslení od ruky, kreslení v sítích a konstrukce obrazů těles v rovnoběžném promítání). Na konci příspěvku je popsaný experiment, ve kterém učitel matematiky zadal kreslení těles stejné skupině žáků v 1. a pak v 6. třídě.