Biracionální kubická transformace - Kočandrlová, Milada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Pomoc\u00ed snadn\u00fdch konstrukc\u00ed v rovin\u011b m\u016f\u017eeme definovat transformaci, jej\u00edm\u017e speci\u00e1ln\u00edm p\u0159\u00edpadem je kruhov\u00e1 inverze. V textu se \u010dten\u00e1\u0159 do\u010dte, co to je biracion\u00e1ln\u00ed kubick\u00e1 transformace, jak odvodit jej\u00ed analytick\u00e9 vyj\u00e1d\u0159en\u00ed v kart\u00e9zsk\u00fdch i pol\u00e1rn\u00edch sou\u0159adnic\u00edch. Dozv\u00edme se, co je obrazem p\u0159\u00edmky, kru\u017enice a n\u011bkter\u00fdch ku\u017eelose\u010dek v t\u00e9to transformaci. Popis je dopln\u011bn uk\u00e1zkami obr\u00e1zk\u016f, proto\u017ee vyu\u017eit\u00ed t\u00e9to transformace k sestrojov\u00e1n\u00ed obr\u00e1zk\u016f bez po\u010d\u00edta\u010de by bylo t\u00e9m\u011b\u0159 nemo\u017en\u00e9."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Pomocí snadných konstrukcí v rovině můžeme definovat transformaci, jejímž speciálním případem je kruhová inverze. V textu se čtenář dočte, co to je biracionální kubická transformace, jak odvodit její analytické vyjádření v kartézských i polárních souřadnicích. Dozvíme se, co je obrazem přímky, kružnice a některých kuželoseček v této transformaci. Popis je doplněn ukázkami obrázků, protože využití této transformace k sestrojování obrázků bez počítače by bylo téměř nemožné.