Slovní úlohy s antisignálem - Strnadová, Miluše (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek vysv\u011btluje na p\u0159\u00edkladech z u\u010debnic pojmy sign\u00e1l a antisign\u00e1l v slovn\u00edch \u00faloh\u00e1ch z matematiky. Autorka se v\u011bnovala tomuto t\u00e9matu ve sv\u00e9 diplomov\u00e9 pr\u00e1ci, ve kter\u00e9 hledala a porovn\u00e1vala \u00falohy s antisign\u00e1lem v u\u010debnic\u00edch ALTER. Krom\u011b p\u0159ehledn\u00e9 statistiky druh\u016f \u00faloh, kter\u00e9 se v u\u010debnic\u00edch objevovaly, obsahuje \u010dl\u00e1nek i kr\u00e1tk\u00fd popis jej\u00edho experimentu pro 1. a 5. ro\u010dn\u00edk Z\u0160, ve kter\u00e9m pozorovala \u0159e\u0161itelsk\u00e9 strategie d\u011bt\u00ed p\u0159i zad\u00e1n\u00ed \u00faloh s antisign\u00e1lem."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek vysvětluje na příkladech z učebnic pojmy signál a antisignál v slovních úlohách z matematiky. Autorka se věnovala tomuto tématu ve své diplomové práci, ve které hledala a porovnávala úlohy s antisignálem v učebnicích ALTER. Kromě přehledné statistiky druhů úloh, které se v učebnicích objevovaly, obsahuje článek i krátký popis jejího experimentu pro 1. a 5. ročník ZŠ, ve kterém pozorovala řešitelské strategie dětí při zadání úloh s antisignálem.