Dětská kresba a středové promítání (3) - Kupčáková, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se v\u011bnuje experimentu s kreslen\u00edm z\u00e1kladn\u00edch geometrick\u00fdch t\u011bles mal\u00fdmi d\u011btmi. Experiment se odehr\u00e1val v 1. t\u0159\u00edd\u011b Z\u0160. \u017d\u00e1k\u016fm nejprve p\u0159edstavili z\u00e1kladn\u00ed t\u011blesa (krychli, kv\u00e1dr, kouli, komol\u00fd ku\u017eel , jehlan) za pomoci model\u00edny a r\u016fzn\u00fdch her (tich\u00e1 po\u0161ta, slep\u00e1 b\u00e1ba...). Po dvou t\u00fddnech m\u011bly d\u011bti nakreslit tato t\u011blesa na pap\u00edr. \u010cl\u00e1nek obsahuje obr\u00e1zky kreseb d\u011bt\u00ed, v\u00fdsledky experimentu i popis zaj\u00edmav\u00fdch situac\u00ed, kter\u00e9 b\u011bhem experimentu vznikly."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se věnuje experimentu s kreslením základních geometrických těles malými dětmi. Experiment se odehrával v 1. třídě ZŠ. Žákům nejprve představili základní tělesa (krychli, kvádr, kouli, komolý kužel , jehlan) za pomoci modelíny a různých her (tichá pošta, slepá bába...). Po dvou týdnech měly děti nakreslit tato tělesa na papír. Článek obsahuje obrázky kreseb dětí, výsledky experimentu i popis zajímavých situací, které během experimentu vznikly.