Josef Lošťák - Bečvárová, Martina (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek a jeho pokra\u010dov\u00e1n\u00ed v n\u00e1sleduj\u00edc\u00edch d\u00edlech se zab\u00fdv\u00e1 moravsk\u00fdmi u\u010diteli, kte\u0159\u00ed m\u011bli vliv na rozvoj moravsk\u00e9ho \u0161kolstv\u00ed. Tento konkr\u00e9tn\u00ed \u010dl\u00e1nek hovo\u0159\u00ed o Josefu Lo\u0161\u0165\u00e1kovi. Byl profesorem matematiky a fyziky na st\u0159edn\u00edch \u0161kol\u00e1ch a u\u010ditelsk\u00fdch \u00fastavech, moravsk\u00fdm zemsk\u00fdm \u0161koln\u00edm inspektorem, aktivn\u00edm \u010dlenem Jednoty \u010desk\u00fdch matematik\u016f, Spolku moravsk\u00fdch u\u010ditel\u016f, \u010dlenem zku\u0161ebn\u00edch komis\u00ed atd. \u010cl\u00e1nek je roz\u010dlen\u011bn do n\u011bkolika \u010d\u00e1st\u00ed, a sice jeho studia, zde se do\u010d\u00edt\u00e1me z\u00e1rove\u0148 o po\u010d\u00e1tku jeho \u017eivota, v dal\u0161\u00edch \u010d\u00e1stech zachycuje jeho pedagogickou kari\u00e9ru jako suplenta na n\u011bmeck\u00e9m gymn\u00e1ziu v Olomouci, pokra\u010dov\u00e1n\u00ed jeho kari\u00e9ry, jako \u0159\u00e1dn\u00e9ho st\u0159edo\u0161kolsk\u00e9ho profesora a \u0159editele u\u010ditelsk\u00e9ho \u00fastavu v Olomouci a 2 roky, po kter\u00e9 byl \u0159editelem ve\u0159ejn\u00e9 vy\u0161\u0161\u00ed \u0161koly v Prost\u011bjov\u011b. Pot\u00e9 jeho jmenov\u00e1n\u00ed zemsk\u00fdm \u0161koln\u00edm inspektorem pro Moravu, kde p\u016fsobil a\u017e do roku 1904, kdy byl pensionov\u00e1n. Posledn\u00ed dv\u011b kapitoly zachycuj\u00ed vzpom\u00ednky kolegy Josefa \u00dalehla, \u017e\u00e1ka Jind\u0159icha Tomana a t\u00e9\u017e Lo\u0161\u0165\u00e1kovu mimo\u0161koln\u00ed pr\u00e1ci."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Tento článek a jeho pokračování v následujících dílech se zabývá moravskými učiteli, kteří měli vliv na rozvoj moravského školství. Tento konkrétní článek hovoří o Josefu Lošťákovi. Byl profesorem matematiky a fyziky na středních školách a učitelských ústavech, moravským zemským školním inspektorem, aktivním členem Jednoty českých matematiků, Spolku moravských učitelů, členem zkušebních komisí atd. Článek je rozčleněn do několika částí, a sice jeho studia, zde se dočítáme zároveň o počátku jeho života, v dalších částech zachycuje jeho pedagogickou kariéru jako suplenta na německém gymnáziu v Olomouci, pokračování jeho kariéry, jako řádného středoškolského profesora a ředitele učitelského ústavu v Olomouci a 2 roky, po které byl ředitelem veřejné vyšší školy v Prostějově. Poté jeho jmenování zemským školním inspektorem pro Moravu, kde působil až do roku 1904, kdy byl pensionován. Poslední dvě kapitoly zachycují vzpomínky kolegy Josefa Úlehla, žáka Jindřicha Tomana a též Lošťákovu mimoškolní práci.