Matematické příběhy (6), Příběh šestý: Jak vydláždit náměstí? - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 invarianty. Za\u010d\u00edn\u00e1 motiva\u010dn\u00edm p\u0159\u00edb\u011bhem o mlad\u00e9 sle\u010dn\u011b, ke kter\u00e9 p\u0159ijde kamar\u00e1d jej\u00edho bratra a ona si chce hr\u00e1t na starostu, kter\u00fd nech\u00e1 vydl\u00e1\u017edit \u201en\u00e1m\u011bst\u00ed\u201c na \u0161achovnici. P\u0159\u00edb\u011bh se zab\u00fdv\u00e1 t\u00edm, kde a kolik pr\u00e1zdn\u00fdch pol\u00ed z\u016fstane v p\u0159\u00edpad\u011b dl\u00e1\u017ed\u011bn\u00ed 3x3 pol\u00ed, 4x4 pol\u00ed a 5x5 pol\u00ed. D\u00e1le se slova chop\u00ed auto\u0159i sami a vysv\u011btluj\u00ed pojem invariant. \u010cl\u00e1nek je vybaven deseti \u00falohami na \u201edl\u00e1\u017ed\u011bn\u00ed \u0161achovnice\u201c, k nim\u017e je poskytnuto i \u0159e\u0161en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Článek se zabývá invarianty. Začíná motivačním příběhem o mladé slečně, ke které přijde kamarád jejího bratra a ona si chce hrát na starostu, který nechá vydláždit „náměstí“ na šachovnici. Příběh se zabývá tím, kde a kolik prázdných polí zůstane v případě dláždění 3x3 polí, 4x4 polí a 5x5 polí. Dále se slova chopí autoři sami a vysvětlují pojem invariant. Článek je vybaven deseti úlohami na „dláždění šachovnice“, k nimž je poskytnuto i řešení.