Co si myslím o tom, jak učíme (nejen matematiku) na středních školách a na technice - Rektorys, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Jak n\u00e1zev \u010dl\u00e1nku napov\u00edd\u00e1, jedn\u00e1 se o n\u00e1zor autora na to, jak\u00e1 je v\u00fduka na st\u0159edn\u00edch \u0161kol\u00e1ch a technice. Za\u010d\u00edn\u00e1 t\u00edm, \u017ee shrnuje svou zku\u0161enost z doby, kdy byl je\u0161t\u011b \u017e\u00e1kem. Pot\u00e9 mluv\u00ed o tom, co u\u017e v\u0161echno musel zn\u00e1t jeho syn na gymn\u00e1ziu. Jako motivaci pro dal\u0161\u00ed sv\u00e9 pokra\u010dov\u00e1n\u00ed vyu\u017e\u00edv\u00e1 cit\u00e1tu od Karla \u010capka: \u201e\u2026byli nejlep\u0161\u00ed odborn\u00edci z\u00e1rove\u0148 nejlep\u0161\u00edmi pedagogy. Dovedli pro n\u00e1s vybrat to d\u016fle\u017eit\u00e9 a nekrmili n\u00e1s zbyte\u010dn\u00fdmi detaily.\u201c Autor se zam\u00fd\u0161l\u00ed nad t\u00edm, pro\u010d je to tak, \u017ee \u017e\u00e1ci si maj\u00ed pamatovat tolik detail\u016f ze v\u0161ech p\u0159edm\u011bt\u016f a pak u\u017e konkr\u00e9tn\u011b hovo\u0159\u00ed o v\u00fduce matematiky, nejprve na st\u0159edn\u00ed \u0161kole (jej\u00ed c\u00edle a prost\u0159edky) a pak na technice, p\u0159i\u010dem\u017e pln\u011b nesouhlas\u00ed s t\u00edm, jak se vyu\u010duje a tvrd\u00ed, \u017ee za ne\u00fasp\u011bchy m\u016f\u017ee z\u00e1klad, s kter\u00fdm studenti p\u0159ich\u00e1zej\u00ed. Z\u00e1v\u011brem mluv\u00ed o sv\u00e9 knize, kterou napsal, doufaje, \u017ee se stane ofici\u00e1ln\u00ed u\u010debnic\u00ed na \u0161kol\u00e1ch technick\u00e9ho zam\u011b\u0159en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Jak název článku napovídá, jedná se o názor autora na to, jaká je výuka na středních školách a technice. Začíná tím, že shrnuje svou zkušenost z doby, kdy byl ještě žákem. Poté mluví o tom, co už všechno musel znát jeho syn na gymnáziu. Jako motivaci pro další své pokračování využívá citátu od Karla Čapka: „…byli nejlepší odborníci zároveň nejlepšími pedagogy. Dovedli pro nás vybrat to důležité a nekrmili nás zbytečnými detaily.“ Autor se zamýšlí nad tím, proč je to tak, že žáci si mají pamatovat tolik detailů ze všech předmětů a pak už konkrétně hovoří o výuce matematiky, nejprve na střední škole (její cíle a prostředky) a pak na technice, přičemž plně nesouhlasí s tím, jak se vyučuje a tvrdí, že za neúspěchy může základ, s kterým studenti přicházejí. Závěrem mluví o své knize, kterou napsal, doufaje, že se stane oficiální učebnicí na školách technického zaměření.