Japonské chrámové úlohy - Šimková, Hedvika (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u00davodem \u010dl\u00e1nku je velmi stru\u010dn\u00e1 historie japonsk\u00e9 matematiky a objasn\u011bn\u00ed pojm\u016f wasan a josan. V prvn\u00ed \u010d\u00e1sti \u010dl\u00e1nku se hovo\u0159\u00ed o Japonsk\u00e9 renesan\u010dn\u00ed geometrii a matematick\u00fdch teoretic\u00edch t\u00e9 doby a jejich osudech\u2013 Jo\u0161ida \u0160i\u010dibei Koju, Seki Kowa a Takebo Kenk\u00f3. V dal\u0161\u00ed kapitole Sangaku je vysv\u011btleno, co tento pojem znamen\u00e1 (matematick\u00e9 tabulky), k \u010demu slou\u017e\u00ed, jak jsou spjaty tyto tabulky spjaty s n\u00e1bo\u017eenstv\u00edm a jejich historie. Z\u00e1v\u011brem jsou uvedeny 4 \u00falohy sangaku, prvn\u00ed dv\u011b s \u0159e\u0161en\u00edm a dal\u0161\u00ed dv\u011b s n\u00e1znakem \u0159e\u0161en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Úvodem článku je velmi stručná historie japonské matematiky a objasnění pojmů wasan a josan. V první části článku se hovoří o Japonské renesanční geometrii a matematických teoreticích té doby a jejich osudech– Jošida Šičibei Koju, Seki Kowa a Takebo Kenkó. V další kapitole Sangaku je vysvětleno, co tento pojem znamená (matematické tabulky), k čemu slouží, jak jsou spjaty tyto tabulky spjaty s náboženstvím a jejich historie. Závěrem jsou uvedeny 4 úlohy sangaku, první dvě s řešením a další dvě s náznakem řešení.