Charles Babbage (1791-1871) a Ada Lovelace (1815-1852) - Binterová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek stru\u010dn\u011b popisuje Babbagovy osudy a jeho d\u00edlo. Po setk\u00e1n\u00ed s Adou Lovelace s n\u00ed za\u010dal spolupracovat a ona cel\u00e9 jeho d\u00edlo uspo\u0159\u00e1dala a opat\u0159ila koment\u00e1\u0159i. Charles Babbage se pokusil sestrojit prvn\u00ed po\u010d\u00edta\u010d v modern\u00edm slova smyslu, sv\u00e9 projekty naz\u00fdval: Diferen\u010dn\u00ed stroj a pozd\u011bji Analytick\u00fd stroj. Jeho my\u0161lenky v\u0161ak p\u0159edb\u011bhly technick\u00e9 mo\u017enosti jeho doby a proto jeho projekty skon\u010dily ne\u00fasp\u011bchem. \u010cl\u00e1nek v\u0161ak nepopisuje jen tyto projekty, ale i jeho teorie iterac\u00ed. Je zde pops\u00e1n i \u017eivot Ady, kter\u00e1 byla dcerou zn\u00e1m\u00e9ho b\u00e1sn\u00edka Lorda Byrona."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Článek stručně popisuje Babbagovy osudy a jeho dílo. Po setkání s Adou Lovelace s ní začal spolupracovat a ona celé jeho dílo uspořádala a opatřila komentáři. Charles Babbage se pokusil sestrojit první počítač v moderním slova smyslu, své projekty nazýval: Diferenční stroj a později Analytický stroj. Jeho myšlenky však předběhly technické možnosti jeho doby a proto jeho projekty skončily neúspěchem. Článek však nepopisuje jen tyto projekty, ale i jeho teorie iterací. Je zde popsán i život Ady, která byla dcerou známého básníka Lorda Byrona.