O Matyáši Lerchovi - Binderová, Renata; Lepka, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Dne 3. sprna 2002 uplynulo osmdes\u00e1t let od smrti vynikaj\u00edc\u00edho \u010desk\u00e9ho matematika Maty\u00e1\u0161e Lercha. Proto je tento \u010dl\u00e1nek v\u011bnov\u00e1n vzpom\u00ednce na n\u011bj a jeho \u017eivotopisu, s d\u016frazem na skute\u010dnosti, kter\u00e9 v\u00fdznamn\u011b ovlivnily jeho \u017eivot, jako nap\u0159\u00edklad p\u00e1d z p\u016fdy v 6 letech a jeho \u00faraz, zji\u0161t\u011bn\u00ed, \u017ee nem\u016f\u017ee b\u00fdt st\u0159edo\u0161kolsk\u00fdm u\u010ditelem, jeho publikace a p\u0159ijet\u00ed pracovn\u00edho m\u00edsta na Univerzit\u011b ve \u0160v\u00fdcarsku. \u010cl\u00e1nek je rozd\u011blen do n\u011bkolika \u010d\u00e1st\u00ed podle obdob\u00ed jeho \u017eivota a to: Mlad\u00e1 l\u00e9ta, Vysoko\u0161kolsk\u00e1 realita, Soukrom\u00fd docent, Lerchovo p\u016fsoben\u00ed ve \u0160v\u00fdcarsku a N\u00e1vrat do vlasti a z\u00e1v\u011br, kde je skute\u010dn\u011b pops\u00e1n z\u00e1v\u011br jeho \u017eivota."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Dne 3. sprna 2002 uplynulo osmdesát let od smrti vynikajícího českého matematika Matyáše Lercha. Proto je tento článek věnován vzpomínce na něj a jeho životopisu, s důrazem na skutečnosti, které významně ovlivnily jeho život, jako například pád z půdy v 6 letech a jeho úraz, zjištění, že nemůže být středoškolským učitelem, jeho publikace a přijetí pracovního místa na Univerzitě ve Švýcarsku. Článek je rozdělen do několika částí podle období jeho života a to: Mladá léta, Vysokoškolská realita, Soukromý docent, Lerchovo působení ve Švýcarsku a Návrat do vlasti a závěr, kde je skutečně popsán závěr jeho života.