Matematické příběhy (5), Příběh pátý: S jakou přesností měří tachometr? - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek za\u010d\u00edn\u00e1 motiva\u010dn\u00edm p\u0159\u00edb\u011bhem o chlapc\u00edch, co b\u011bhali z\u00e1vody a m\u011b\u0159ili si \u010das, ale nem\u011bli p\u0159esn\u011b zm\u011b\u0159enou vzd\u00e1lenost, kterou ub\u011bhli. Vzd\u00e1lenost se pak pokou\u0161eli m\u011b\u0159it podle tachometru v aut\u011b. Kdy\u017e p\u0159esn\u011b v\u011bd\u011bli, kdy p\u0159esko\u010dil na tachometru kilometr, nebylo to tak slo\u017eit\u00e9. Hor\u0161\u00ed bylo, kdy\u017e m\u011b\u0159ili dlouhou tra\u0165 bez znalosti tohoto detailu. Je zde p\u0159edvedeno \u0159e\u0161en\u00ed za pomoc\u00ed pokro\u010dil\u00e9 geometrie. N\u00e1sleduje s\u00e9rie \u00faloh, zab\u00fdvaj\u00edc\u00ed se m\u011b\u0159en\u00edm na tachometru. K dispozici jsou nejen v\u00fdsledky, ale i \u0159e\u0161en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":4224,"10":2,"15":"Arial"}">Článek začíná motivačním příběhem o chlapcích, co běhali závody a měřili si čas, ale neměli přesně změřenou vzdálenost, kterou uběhli. Vzdálenost se pak pokoušeli měřit podle tachometru v autě. Když přesně věděli, kdy přeskočil na tachometru kilometr, nebylo to tak složité. Horší bylo, když měřili dlouhou trať bez znalosti tohoto detailu. Je zde předvedeno řešení za pomocí pokročilé geometrie. Následuje série úloh, zabývající se měřením na tachometru. K dispozici jsou nejen výsledky, ale i řešení.