Edsger Wybe Dijkstra (1930-2002) - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Edsger Wybe Dijkstra byl Holandsk\u00fd program\u00e1tor, kter\u00fd se proslavil svoj\u00ed pr\u016fkopnickou prac\u00ed vedouc\u00ed k\u00a0ustaven\u00ed v\u011bdeck\u00fdch z\u00e1klad\u016f pro v\u00fdvoj po\u010d\u00edta\u010dov\u00e9ho softwaru. Nejzn\u00e1m\u011bj\u0161\u00ed algoritmus E.W.Dijkstry je algoritmus pro hled\u00e1n\u00ed nejkrat\u0161\u00ed cesty. Ke konci \u010dl\u00e1nku jsou uvedeny n\u011bkter\u00e9 Dijkstrovi odpov\u011bdi na ot\u00e1zky t\u00fdkaj\u00edc\u00ed se jeho preferenc\u00ed. N\u011bkter\u00e9 odpov\u011bdi mohou b\u00fdt na program\u00e1tora vcelku p\u0159ekvapiv\u00e9."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Edsger Wybe Dijkstra byl Holandský programátor, který se proslavil svojí průkopnickou prací vedoucí k ustavení vědeckých základů pro vývoj počítačového softwaru. Nejznámější algoritmus E.W.Dijkstry je algoritmus pro hledání nejkratší cesty. Ke konci článku jsou uvedeny některé Dijkstrovi odpovědi na otázky týkající se jeho preferencí. Některé odpovědi mohou být na programátora vcelku překvapivé.