Jednotné důkazy „kvadratických“ vět o trojúhelníku - Šimsa, Jaromír (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek pojedn\u00e1v\u00e1 o d\u016fkazech Pythagorovy v\u011bty, Euklidovy v\u011bty o v\u00fd\u0161ce a o odv\u011bsn\u00e1ch pravo\u00fahl\u00e9ho troj\u00faheln\u00edku a kosinov\u00e9 v\u011bty. Tyto d\u016fkazy vypl\u00fdvaj\u00ed z v\u011bty o mocnosti bodu ke kru\u017enici a jsou provedeny formou obr\u00e1zk\u016f, tzv. d\u016fkazy beze slov. D\u00e1le je zde k nalezen\u00ed d\u016fkaz Stewartova vzorce, kter\u00fd tak\u00e9 plyne z v\u011bty o mocnosti bodu ke kru\u017enici."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek pojednává o důkazech Pythagorovy věty, Euklidovy věty o výšce a o odvěsnách pravoúhlého trojúhelníku a kosinové věty. Tyto důkazy vyplývají z věty o mocnosti bodu ke kružnici a jsou provedeny formou obrázků, tzv. důkazy beze slov. Dále je zde k nalezení důkaz Stewartova vzorce, který také plyne z věty o mocnosti bodu ke kružnici.