Otevřené úlohy do státní maturitní zkoušky z matematiky - Zhouf, Jaroslav; Sýkora, Václav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek popisuje rozd\u00edl mezi uzav\u0159enou a otev\u0159enou \u00falohou a charakterizuje jejich z\u00e1kladn\u00ed rysy. D\u00e1le se zam\u011b\u0159uje na otev\u0159en\u00e9 \u00falohy, u kter\u00fdch popisuje jejich z\u00e1kladn\u00ed z\u00e1sady, tak aby \u00falohy byli splniteln\u00e9 pro \u017e\u00e1ky \u010dtvrt\u00fdch ro\u010dn\u00edk\u016f. A n\u00e1sleduje uk\u00e1zka p\u0159\u00edklad\u016f ze \u0161esti t\u00e9mat, t\u011bmi jsou: \u010c\u00edseln\u00e9 mno\u017einy, Algebraick\u00e9 v\u00fdrazy, Rovnice a nerovnice, Funkce, Posloupnosti a Planimetrie. \u00dalohy jsou uvedeny bez \u0159e\u0161en\u00ed a v\u00fdsledk\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek popisuje rozdíl mezi uzavřenou a otevřenou úlohou a charakterizuje jejich základní rysy. Dále se zaměřuje na otevřené úlohy, u kterých popisuje jejich základní zásady, tak aby úlohy byli splnitelné pro žáky čtvrtých ročníků. A následuje ukázka příkladů ze šesti témat, těmi jsou: Číselné množiny, Algebraické výrazy, Rovnice a nerovnice, Funkce, Posloupnosti a Planimetrie. Úlohy jsou uvedeny bez řešení a výsledků.