Matematické příběhy (4) : Příběh čtvrtý - moudrý osel - Hejný, Milan; Tichá, Marie (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"P\u0159\u00edb\u011bh D\u017eaafara, kter\u00e9mu hod\u017ea Nasreddino efendi pomohl dob\u00fdt srdce kr\u00e1sn\u00e9 Tustar, t\u00edm \u017ee \u201enau\u010dil\u201c jeho osla rozum\u011bt vzd\u00e1lenostem na ukazatel\u00edch mezi o\u00e1zami. V p\u0159\u00edb\u011bhu je uk\u00e1z\u00e1na aplikace graf\u016f v re\u00e1ln\u00e9m \u017eivot\u011b. Na konci p\u0159\u00edb\u011bhu n\u00e1sleduje 9 \u00faloh s aplikac\u00ed tabulek a graf\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Příběh Džaafara, kterému hodža Nasreddino efendi pomohl dobýt srdce krásné Tustar, tím že „naučil“ jeho osla rozumět vzdálenostem na ukazatelích mezi oázami. V příběhu je ukázána aplikace grafů v reálném životě. Na konci příběhu následuje 9 úloh s aplikací tabulek a grafů.