Poznámky o neřešitelných úlohách ve škole - Zelinka, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor reaguje n\u011bkolika pozn\u00e1mkami na \u010dl\u00e1nek Nerie\u0161ite\u013en\u00e1 \u00faloha v\u00a03. ro\u010dn\u00edku Z\u0160 (Kupkov\u00e1 E., U\u010ditel matematiky 9 (2001), 228-231). Zam\u00fd\u0161l\u00ed se zde nad p\u0159\u00edstupem k\u00a0ne\u0159e\u0161iteln\u00fdm \u00faloh\u00e1m a k d\u016fkaz\u016fm jejich ne\u0159e\u0161itelnosti, d\u00e1le polemizuje nad vhodnost\u00ed p\u0159eformulov\u00e1n\u00ed \u00falohy z\u00a0p\u016fvodn\u00edho \u010dl\u00e1nku. Na z\u00e1v\u011br je zm\u00edn\u011bn d\u016fkaz sporem jako elegantn\u00ed prost\u0159edek matematiky, kter\u00fd je p\u0159\u00edstupn\u00fd v\u00a0n\u011bkter\u00fdch \u00faloh\u00e1ch i \u017e\u00e1k\u016fm ni\u017e\u0161\u00edch ro\u010dn\u00edk\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor reaguje několika poznámkami na článek Neriešiteľná úloha v 3. ročníku ZŠ (Kupková E., Učitel matematiky 9 (2001), 228-231). Zamýšlí se zde nad přístupem k neřešitelným úlohám a k důkazům jejich neřešitelnosti, dále polemizuje nad vhodností přeformulování úlohy z původního článku. Na závěr je zmíněn důkaz sporem jako elegantní prostředek matematiky, který je přístupný v některých úlohách i žákům nižších ročníků.