Paradoxní příklady z pravděpodobnosti - Tlustý, Pavel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00a0tomto \u010dl\u00e1nku je na dvou \u00faloh\u00e1ch ilustrov\u00e1no, k\u00a0jak\u00fdm p\u0159ekvapiv\u00fdm v\u00fdsledk\u016fm je mo\u017en\u00e9 doj\u00edt p\u0159i zkoum\u00e1n\u00ed pravd\u011bpodobnosti jev\u016f ze sv\u011bta kolem n\u00e1s. V\u00a0prvn\u00edm p\u0159\u00edpad\u011b ji\u017e zad\u00e1n\u00ed zd\u00e1nliv\u011b nazna\u010duje trivi\u00e1lnost \u0159e\u0161en\u00ed, kter\u00e9 m\u00e1 v\u0161ak ve v\u00fdsledku oproti p\u016fvodn\u00edm p\u0159edpoklad\u016fm ne\u010dekan\u00fd v\u00fdsledek. Druh\u00e1 \u00faloha na prvn\u00ed pohled vypad\u00e1 tak\u00e9 ban\u00e1ln\u011b, k\u00a0p\u0159ekvapen\u00ed doch\u00e1z\u00ed a\u017e v\u00a0z\u00e1v\u011bru, kdy dva d\u00edl\u010d\u00ed v\u00fdsledky vedou paradoxn\u011b k\u00a0v\u00fdsledku opa\u010dn\u00e9mu."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">V tomto článku je na dvou úlohách ilustrováno, k jakým překvapivým výsledkům je možné dojít při zkoumání pravděpodobnosti jevů ze světa kolem nás. V prvním případě již zadání zdánlivě naznačuje triviálnost řešení, které má však ve výsledku oproti původním předpokladům nečekaný výsledek. Druhá úloha na první pohled vypadá také banálně, k překvapení dochází až v závěru, kdy dva dílčí výsledky vedou paradoxně k výsledku opačnému.