Matematická lingvistika - Sedlačíková, Blanka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Prvn\u00ed ze s\u00e9rie \u010dl\u00e1nk\u016f o matematick\u00e9 lingvistice pojedn\u00e1v\u00e1 o p\u0159edstaven\u00ed t\u00e9to discipl\u00edny a p\u0159edstavuje jej\u00ed t\u0159i odv\u011btv\u00ed (kvantitativn\u00ed, algebraick\u00e1 a strojov\u00e1 lingvistika). Hlavn\u00ed \u010d\u00e1st \u010dl\u00e1nku je v\u011bnov\u00e1na prehistorii matematick\u00e9 lingvistiky a p\u0159edstavuje, jak\u00e9 metody tohoto oboru byly vyu\u017e\u00edv\u00e1ny v\u00a0obdob\u00ed od dob st\u0159edov\u011bku a\u017e do prvn\u00ed poloviny 20. stolet\u00ed a ukazuje, jak matematick\u00e1 lingvistika p\u0159isp\u011bla nap\u0159. k\u00a0rozvoji frekven\u010dn\u00ed anal\u00fdzy nebo k\u00a0ov\u011b\u0159ov\u00e1n\u00ed pravosti p\u00edsemn\u00fdch dokument\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">První ze série článků o matematické lingvistice pojednává o představení této disciplíny a představuje její tři odvětví (kvantitativní, algebraická a strojová lingvistika). Hlavní část článku je věnována prehistorii matematické lingvistiky a představuje, jaké metody tohoto oboru byly využívány v období od dob středověku až do první poloviny 20. století a ukazuje, jak matematická lingvistika přispěla např. k rozvoji frekvenční analýzy nebo k ověřování pravosti písemných dokumentů.