K rozkladu mnohočlenů bez reálných kořenů - Šimša, Jaromír (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor v\u00a0\u010dl\u00e1nku p\u0159edstavuje metodu, je\u017e lze vyu\u017e\u00edt k\u00a0rozkladu mnoho\u010dlen\u016f \u010dtvrt\u00e9ho stupn\u011b, kter\u00e9 nemaj\u00ed v\u00a0oboru re\u00e1ln\u00fdch \u010d\u00edsel \u017e\u00e1dn\u00fd ko\u0159en, na mnoho\u010dleny ni\u017e\u0161\u00edch stup\u0148\u016f (pokud takov\u00fd rozklad existuje) i bez znalosti vzorc\u016f pro hled\u00e1n\u00ed ko\u0159en\u016f kvartick\u00e9ho polynomu. V\u00a0pr\u016fb\u011bhu \u0159e\u0161en\u00ed vzorov\u00e9 \u00falohy je p\u0159edstaveno n\u011bkolik zaj\u00edmav\u00fdch krok\u016f, kter\u00e9 mohou v\u00fdrazn\u011b uleh\u010dit \u0159e\u0161en\u00ed n\u011bkter\u00fdch algebraick\u00fdch rovnic."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor v článku představuje metodu, jež lze využít k rozkladu mnohočlenů čtvrtého stupně, které nemají v oboru reálných čísel žádný kořen, na mnohočleny nižších stupňů (pokud takový rozklad existuje) i bez znalosti vzorců pro hledání kořenů kvartického polynomu. V průběhu řešení vzorové úlohy je představeno několik zajímavých kroků, které mohou výrazně ulehčit řešení některých algebraických rovnic.