Kruhová inverze - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Kruhov\u00e1 inverze je zobrazen\u00ed, jeho\u017e zaj\u00edmavou vlastnost\u00ed je, \u017ee zobrazuje n\u011bkter\u00e9 p\u0159\u00edmky na kru\u017enice a naopak. Vedle form\u00e1ln\u00ed definice jsou v\u00a0tomto \u010dl\u00e1nku stru\u010dn\u011b odvozeny z\u00e1kladn\u00ed vlastnosti kruhov\u00e9 inverze. Je zde tak\u00e9 pops\u00e1no, jak kruhov\u00e1 inverze zobrazuje p\u0159\u00edmky a kru\u017enice v\u00a0r\u016fzn\u00fdch poloh\u00e1ch vzhledem k\u00a0\u0159\u00edd\u00edc\u00ed kru\u017enici. Uveden\u00e9 vlastnosti jsou ilustrov\u00e1ny na n\u011bkolika modelov\u00fdch \u00faloh\u00e1ch dopln\u011bn\u00fdch o n\u00e1zorn\u00e9 obr\u00e1zky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Kruhová inverze je zobrazení, jehož zajímavou vlastností je, že zobrazuje některé přímky na kružnice a naopak. Vedle formální definice jsou v tomto článku stručně odvozeny základní vlastnosti kruhové inverze. Je zde také popsáno, jak kruhová inverze zobrazuje přímky a kružnice v různých polohách vzhledem k řídící kružnici. Uvedené vlastnosti jsou ilustrovány na několika modelových úlohách doplněných o názorné obrázky.