Neriešitelná úloha v 3. ročníku ZŠ - Kupková, Erika (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka rozeb\u00edr\u00e1 r\u016fzn\u00e9 p\u0159\u00edstupy k \u0159e\u0161en\u00ed \u00falohy pro 3. ro\u010dn\u00edk Z\u0160 a jeho hodnocen\u00ed u\u010ditelem. \u00daloha nem\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed, co\u017e nem\u00e1 ani u\u010ditel, ani \u017e\u00e1k p\u0159edem potvrzeno, nejv\u011bt\u0161\u00ed probl\u00e9m m\u016f\u017ee b\u00fdt, \u017ee \u017e\u00e1ci nejsou zvykl\u00ed na to, \u017ee \u0159e\u0161en\u00edm je i mo\u017enost: \u00faloha nem\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed. D\u00e1le je v\u00a0\u010dl\u00e1nku uveden netrivi\u00e1ln\u00ed d\u016fkaz: \u00faloha opravdu nem\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed. Na konci \u010dl\u00e1nku autorka polemizuje s\u00a0t\u00edm, zda je nutn\u00e9 \u017e\u00e1k\u016fm 3. ro\u010dn\u00edku p\u0159edkl\u00e1dat d\u016fkaz, kter\u00fd by ani v\u011bt\u0161ina \u017e\u00e1k\u016f nemusela pochopit, nebo sta\u010d\u00ed, aby po ne\u00fasp\u011b\u0161n\u00e9m \u0159e\u0161en\u00ed uv\u011b\u0159ili, \u017ee \u00faloha nem\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autorka rozebírá různé přístupy k řešení úlohy pro 3. ročník ZŠ a jeho hodnocení učitelem. Úloha nemá řešení, což nemá ani učitel, ani žák předem potvrzeno, největší problém může být, že žáci nejsou zvyklí na to, že řešením je i možnost: úloha nemá řešení. Dále je v článku uveden netriviální důkaz: úloha opravdu nemá řešení. Na konci článku autorka polemizuje s tím, zda je nutné žákům 3. ročníku předkládat důkaz, který by ani většina žáků nemusela pochopit, nebo stačí, aby po neúspěšném řešení uvěřili, že úloha nemá řešení.