Od Descarta k dynamické geometrii - Lávička, Miroslav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor v\u00a0\u010dl\u00e1nku uv\u00e1d\u00ed v\u00fdhody vyu\u017eit\u00ed po\u010d\u00edta\u010dov\u00e9ho programu CABRI GEOMETRIE ve v\u00fduce matematiky, jako t\u0159eba mo\u017enost p\u0159esunu bodu hyperboly, na kterou nav\u00e1\u017ee automatick\u00fd p\u0159esun cel\u00e9ho grafu i p\u0159epo\u010det pr\u016fse\u010d\u00edk\u016f a rovnic geometrick\u00fdch \u00fatvar\u016f. Na za\u010d\u00e1tku \u010dl\u00e1nku je uvedeno zad\u00e1n\u00ed a postup v\u00fdpo\u010dtu \u00falohy z\u00a0Decsartovi Geometrie, d\u00e1le n\u00e1sleduje p\u0159esn\u00fd postup a v\u00fdsledky stejn\u00e9 \u00falohy \u0159e\u0161en\u00e9 tentokr\u00e1t pomoc\u00ed v\u00fdpo\u010detn\u00ed techniky a ji\u017e zmi\u0148ovan\u00e9ho programu CABRI. Autor upozor\u0148uje i na dal\u0161\u00ed mo\u017enost programu: propojen\u00ed syntetick\u00e9 a analytick\u00e9 geometrie. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor v článku uvádí výhody využití počítačového programu CABRI GEOMETRIE ve výuce matematiky, jako třeba možnost přesunu bodu hyperboly, na kterou naváže automatický přesun celého grafu i přepočet průsečíků a rovnic geometrických útvarů. Na začátku článku je uvedeno zadání a postup výpočtu úlohy z Decsartovi Geometrie, dále následuje přesný postup a výsledky stejné úlohy řešené tentokrát pomocí výpočetní techniky a již zmiňovaného programu CABRI. Autor upozorňuje i na další možnost programu: propojení syntetické a analytické geometrie.