Vyjádření racionálního čísla pomocí egyptských zlomků - Stachovcová, Lada (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka se v\u00a0\u010dl\u00e1nku zab\u00fdv\u00e1 \u00falohami zab\u00fdvaj\u00edc\u00edmi se n\u00e1sleduj\u00edc\u00edm probl\u00e9mem: dan\u00e9 racion\u00e1ln\u00ed \u010d\u00edslo a/b vyj\u00e1d\u0159it jako sou\u010det p\u0159evr\u00e1cen\u00fdch hodnot r\u016fzn\u00fdch kladn\u00fdch \u010d\u00edsel, tj. vyj\u00e1d\u0159en\u00ed \u010d\u00edsla a/b pomoc\u00ed Egyptsk\u00fdch zlomk\u016f. K\u00a0\u0159e\u0161en\u00ed t\u00e9to \u00falohy pou\u017e\u00edv\u00e1 n\u011bkolik algoritm\u016f: Fibonacci-Sylvester\u016fv, Golomb\u016fv a Erd\u00f6s\u016fv. Na konci \u010dl\u00e1nku jsou za\u0159azeny p\u0159\u00edklady, p\u0159i jejich\u017e \u0159e\u0161en\u00ed autorka srovn\u00e1v\u00e1 vhodnost pou\u017eit\u00ed jednotliv\u00fdch algoritm\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autorka se v článku zabývá úlohami zabývajícími se následujícím problémem: dané racionální číslo a/b vyjádřit jako součet převrácených hodnot různých kladných čísel, tj. vyjádření čísla a/b pomocí Egyptských zlomků. K řešení této úlohy používá několik algoritmů: Fibonacci-Sylvesterův, Golombův a Erdösův. Na konci článku jsou zařazeny příklady, při jejichž řešení autorka srovnává vhodnost použití jednotlivých algoritmů.