Geometrické vidění studentů SŠ v ČR - Pomykalová, Eva (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek p\u0159edstavuje v\u00fdsledky testov\u00e1n\u00ed \u017e\u00e1k\u016f gymn\u00e1zi\u00ed ve v\u011bku 16 \u2013 17 let. Obdobn\u00e9 testov\u00e1n\u00ed prob\u011bhlo nejprve v\u00a0Ko\u0161ic\u00edch v\u00a0prvn\u00edch ro\u010dn\u00edc\u00edch technick\u00e9 univerzity, pot\u00e9 byl proveden analogick\u00fd v\u00fdzkum v\u00a0\u010cech\u00e1ch. Testov\u00e1n\u00ed m\u011blo t\u0159i \u010d\u00e1sti \u2013 vlastn\u00ed dotazn\u00edk, \u00falohy z\u00a0planimetrie a \u00falohy ze stereometrie. Zkoumalo nejen geometrickou p\u0159edstavivost, ale i postoj \u017e\u00e1k\u016f ke geometrii."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek představuje výsledky testování žáků gymnázií ve věku 16 – 17 let. Obdobné testování proběhlo nejprve v Košicích v prvních ročnících technické univerzity, poté byl proveden analogický výzkum v Čechách. Testování mělo tři části – vlastní dotazník, úlohy z planimetrie a úlohy ze stereometrie. Zkoumalo nejen geometrickou představivost, ale i postoj žáků ke geometrii.