Ukázka využití počítačů při výuce pravděpodobnosti na gymnáziu (1. část) - Čihák, Michal (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00fduku pravd\u011bpodobnosti je pro lep\u0161\u00ed pochopen\u00ed \u017e\u00e1k\u016f vhodn\u00e9 za\u010d\u00edt experimentov\u00e1n\u00edm. \u010casovou n\u00e1ro\u010dnost experiment\u016f m\u016f\u017eeme v\u00fdrazn\u011b sn\u00ed\u017eit pomoc\u00ed po\u010d\u00edta\u010de, kter\u00fd n\u00e1m nab\u00eddne stovky pokus\u016f b\u011bhem mnohon\u00e1sobn\u011b krat\u0161\u00edho \u010dasov\u00e9ho \u00faseku. \u010cl\u00e1nek nab\u00edz\u00ed konkr\u00e9tn\u00ed aktivitu ur\u010denou student\u016fm st\u0159edn\u00edch \u0161kol. Studenti \u0159e\u0161\u00ed probl\u00e9m pom\u00edchan\u00fdch klobouk\u016f mimo jin\u00e9 pomoc\u00ed syst\u00e9mu Famulus. Aktivita p\u0159edpokl\u00e1d\u00e1 p\u0159edchoz\u00ed z\u00e1kladn\u00ed znalost pr\u00e1ce s\u00a0jazykem syst\u00e9mu. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Výuku pravděpodobnosti je pro lepší pochopení žáků vhodné začít experimentováním. Časovou náročnost experimentů můžeme výrazně snížit pomocí počítače, který nám nabídne stovky pokusů během mnohonásobně kratšího časového úseku. Článek nabízí konkrétní aktivitu určenou studentům středních škol. Studenti řeší problém pomíchaných klobouků mimo jiné pomocí systému Famulus. Aktivita předpokládá předchozí základní znalost práce s jazykem systému.