Afinní transformace roviny - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek popisuje n\u011bkter\u00e9 vlastnosti afinn\u00edch transformac\u00ed roviny (obrazem t\u0159\u00ed koline\u00e1rn\u00edch bod\u016f jsou op\u011bt koline\u00e1rn\u00ed body, obrazem p\u0159\u00edmky je p\u0159\u00edmka, afinity zachov\u00e1vaj\u00ed d\u011blic\u00ed pom\u011br) a jejich d\u016fsledky. D\u00e1le vysv\u011btluje pojem osov\u00e1 afinita, v\u011btu o rozkladu jin\u00fdch afinit na osov\u00e9 afinity a uv\u00e1d\u00ed \u00falohy, p\u0159i\u00a0jejich\u017e \u0159e\u0161en\u00ed osovou afinitu vyu\u017eijeme. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek popisuje některé vlastnosti afinních transformací roviny (obrazem tří kolineárních bodů jsou opět kolineární body, obrazem přímky je přímka, afinity zachovávají dělicí poměr) a jejich důsledky. Dále vysvětluje pojem osová afinita, větu o rozkladu jiných afinit na osové afinity a uvádí úlohy, při jejichž řešení osovou afinitu využijeme.