Čtyři kostky. Hlavolam nejen pro dlouhé zimní večery - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Hlavolam se skl\u00e1d\u00e1 ze 4 krychl\u00ed. Ka\u017ed\u00e1 ze \u0161esti st\u011bn ka\u017ed\u00e9 krychle je obarvena jednou ze \u010dty\u0159 barev. \u00dakolem je postavit kostky do hranolu 1x1x4, aby na bo\u010dn\u00edch st\u011bn\u00e1ch takto vznikl\u00e9ho hranolu byly zastoupeny v\u0161echny \u010dty\u0159i barvy. Ukazuje se zde tak\u00e9 souvislost s\u00a0po\u010dty st\u011bn obarven\u00fdmi barvami. Hled\u00e1n\u00ed \u0159e\u0161en\u00ed je provedeno pomoc\u00ed graf\u016f. Postup si \u010dten\u00e1\u0159 p\u0159e\u010dte v\u00a0\u010dl\u00e1nku."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Hlavolam se skládá ze 4 krychlí. Každá ze šesti stěn každé krychle je obarvena jednou ze čtyř barev. Úkolem je postavit kostky do hranolu 1x1x4, aby na bočních stěnách takto vzniklého hranolu byly zastoupeny všechny čtyři barvy. Ukazuje se zde také souvislost s počty stěn obarvenými barvami. Hledání řešení je provedeno pomocí grafů. Postup si čtenář přečte v článku.