O sestavách s opakováním - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor, je\u017e s\u00e1m je aktivn\u00ed ve vytv\u00e1\u0159en\u00ed u\u010debnic matematiky pro gymn\u00e1zia a SO\u0160, zde poukazuje na pon\u011bkud odli\u0161n\u00e9 odvozen\u00ed vzorce pro v\u00fdpo\u010det k-\u010dlenn\u00fdch kombinac\u00ed s\u00a0opakov\u00e1n\u00edm z\u00a0n prvk\u016f. Uv\u00e1d\u00ed, jak lze zjistit po\u010det dvoj\u010dlenn\u00fdch kombinac\u00ed s\u00a0opakov\u00e1n\u00edm ze t\u0159\u00ed prvk\u016f. Pro po\u010det kombinac\u00ed s\u00a0opakov\u00e1n\u00edm tedy dost\u00e1v\u00e1me rekurentn\u00ed vztah, je\u017e zde uv\u00e1d\u00ed. T\u00edmto je vzorec odvozen. D\u00e1le zmi\u0148uje u\u010debnici matematiky, jej\u00ed\u017e autor byl Eduard \u010cech, kde nalezneme pon\u011bkud odli\u0161n\u00fd postup. A d\u00e1le zmi\u0148uje, \u017ee vlastn\u011b na n\u011bkolik desetilet\u00ed \u010cechova u\u010debnice byla posledn\u00ed, kde se o kombinac\u00edch s\u00a0opakov\u00e1n\u00edm v\u016fbec mluvilo."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor, jež sám je aktivní ve vytváření učebnic matematiky pro gymnázia a SOŠ, zde poukazuje na poněkud odlišné odvození vzorce pro výpočet k-členných kombinací s opakováním z n prvků. Uvádí, jak lze zjistit počet dvojčlenných kombinací s opakováním ze tří prvků. Pro počet kombinací s opakováním tedy dostáváme rekurentní vztah, jež zde uvádí. Tímto je vzorec odvozen. Dále zmiňuje učebnici matematiky, jejíž autor byl Eduard Čech, kde nalezneme poněkud odlišný postup. A dále zmiňuje, že vlastně na několik desetiletí Čechova učebnice byla poslední, kde se o kombinacích s opakováním vůbec mluvilo.