Rekreační matematika (2) - Bečvářová, Martina (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Zde autorka uv\u00e1d\u00ed jeden z\u00a0nejv\u00fdznamn\u011bj\u0161\u00edch \u010dasopis\u016f, kde se objevovaly matematick\u00e9 \u00falohy, a sice Kw\u011bty \u010cesk\u00e9 a Listy z\u00e1bawn\u00e9 pro w\u0161elik\u00fd staw. Kw\u011bty vyd\u00e1val Jan Hostiv\u00edt Posp\u00ed\u0161il a redigoval je tak\u00e9 Josef Kajet\u00e1n Tyl. Dne\u0161n\u00ed Kv\u011bty jsou p\u0159\u00edm\u00fdm pokra\u010dovatelem tehdej\u0161\u00edch Kw\u011bt\u016f. V\u00a0\u010dl\u00e1nku se nejen dozv\u00edme zevrubnou historii tohoto \u010dasopisu, ale jsou zde d\u00e1le uvedeny p\u0159\u00edklady matematick\u00fdch \u00faloh, je\u017e byly p\u0159\u00edlohou Kw\u011bt\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Zde autorka uvádí jeden z nejvýznamnějších časopisů, kde se objevovaly matematické úlohy, a sice Kwěty České a Listy zábawné pro wšeliký staw. Kwěty vydával Jan Hostivít Pospíšil a redigoval je také Josef Kajetán Tyl. Dnešní Květy jsou přímým pokračovatelem tehdejších Kwětů. V článku se nejen dozvíme zevrubnou historii tohoto časopisu, ale jsou zde dále uvedeny příklady matematických úloh, jež byly přílohou Kwětů.