Matematika nad zlato - Veselý, Marek (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00a0t\u00e9to v\u0161em zn\u00e1m\u00e9 poh\u00e1dce nejde o zlato, ale pr\u00e1v\u011b o matematiku. Jedna dcera toti\u017e m\u011bla kr\u00e1le r\u00e1da pr\u00e1v\u011b jako matematiku. Kr\u00e1l tedy dceru vyhnal a zak\u00e1zal v\u00a0cel\u00e9m kr\u00e1lovstv\u00ed pou\u017e\u00edvat \u010d\u00edsel. To se mu v\u0161ak vymstilo a dal dceru zavolat zp\u011bt. Ta v\u0161ak kr\u00e1li vzk\u00e1zala p\u0159\u00edklad, kter\u00fd se dozv\u00edte v\u00a0\u010dl\u00e1nku."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">V této všem známé pohádce nejde o zlato, ale právě o matematiku. Jedna dcera totiž měla krále ráda právě jako matematiku. Král tedy dceru vyhnal a zakázal v celém království používat čísel. To se mu však vymstilo a dal dceru zavolat zpět. Ta však králi vzkázala příklad, který se dozvíte v článku.