Rozmisťovací úlohy a počty k-členných kombinací - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Zde autor ukazuje, jak lze odvodit vzorce pro po\u010det k-\u010dlenn\u00fdch kombinac\u00ed z\u00a0n prvk\u016f (s opakov\u00e1n\u00edm a bez opakov\u00e1n\u00ed) pomoc\u00ed rozmis\u0165ov\u00e1n\u00ed identick\u00fdch p\u0159edm\u011bt\u016f do p\u0159Ihr\u00e1dek. Pom\u00e1h\u00e1 si sch\u00e9matem obsahuj\u00edc\u00ed krou\u017eky a svisl\u00e9 \u010d\u00e1ry, mezi kter\u00e9 rozmis\u0165uje krou\u017eky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Zde autor ukazuje, jak lze odvodit vzorce pro počet k-členných kombinací z n prvků (s opakováním a bez opakování) pomocí rozmisťování identických předmětů do přIhrádek. Pomáhá si schématem obsahující kroužky a svislé čáry, mezi které rozmisťuje kroužky.