Matematičky včera a dnes (2) díl druhý, aneb všechny nejsou stejné - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00a0minulosti bylo pro \u017eeny velmi vz\u00e1cn\u00e9, kdy\u017e jim bylo dovoleno v\u011bnovat se matematice. Musely b\u00fdt ze \u0161lechtick\u00fdch rodin. Marie Gaetana Agnesi a Emilie Mark\u00fdza du Chatelet byly jedny z\u00a0nich. Marie ovl\u00e1dala ji\u017e v\u00a0\u00fatl\u00e9m v\u011bku n\u011bkolik jazyk\u016f. V\u00a0roce 1748 byla zvolena do Akademie v\u011bd a publikovala Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana. V\u00a0d\u00edle se zab\u00fdv\u00e1 anal\u00fdzou geometrick\u00fdch konstrukc\u00ed, infinitezim\u00e1ln\u00edm po\u010dtem. Zn\u00e1zornila k\u0159ivku f nazvanou \u010carod\u011bjnice. Z\u00edskala tak\u00e9 medaili od pape\u017ee Benedikta XIV, kter\u00fd ji jmenoval profesorkou matematiky v\u00a0Bologni. Emilie \u010d\u00e1st \u017eivota str\u00e1vila s\u00a0Voltairem. V\u00a0roce 1740 vydala knihu Institutions de Physique, kde pod\u00e1v\u00e1 systematick\u00fd v\u00fdklad Leibnizovy fyziky. P\u0159elo\u017eila tak\u00e9 Newtonovo d\u00edlo Principia mathematica."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">V minulosti bylo pro ženy velmi vzácné, když jim bylo dovoleno věnovat se matematice. Musely být ze šlechtických rodin. Marie Gaetana Agnesi a Emilie Markýza du Chatelet byly jedny z nich. Marie ovládala již v útlém věku několik jazyků. V roce 1748 byla zvolena do Akademie věd a publikovala Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana. V díle se zabývá analýzou geometrických konstrukcí, infinitezimálním počtem. Znázornila křivku f nazvanou Čarodějnice. Získala také medaili od papeže Benedikta XIV, který ji jmenoval profesorkou matematiky v Bologni. Emilie část života strávila s Voltairem. V roce 1740 vydala knihu Institutions de Physique, kde podává systematický výklad Leibnizovy fyziky. Přeložila také Newtonovo dílo Principia mathematica.