Matematičky včera a dnes (1) - Durnová, Helena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek obsahuje stru\u010dn\u00fd p\u0159ehled matemati\u010dek minul\u00fdch stolet\u00ed a nakonec sezn\u00e1men\u00ed s\u00a0matemati\u010dkou \u2013 mu\u010dednic\u00ed, kter\u00e1 se jmenovala Hypatie. V\u011bt\u0161ina knih o n\u00ed nemluv\u00ed o jej\u00edch \u00fasp\u011b\u0161\u00edch v\u00a0matematice. Byla dcerou vl\u00e1dce At\u00e9n \u2013 The\u00f3na a tak se j\u00ed dostalo nejlep\u0161\u00edho vzd\u011bl\u00e1n\u00ed. Hypatie byla bezpochyby vedouc\u00ed osobou sv\u00e9 filosofick\u00e9 \u0161koly, vystupovala otev\u0159en\u011b proti k\u0159es\u0165anstv\u00ed, ale m\u011bla i k\u0159es\u0165ansk\u00e9 \u017e\u00e1ky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek obsahuje stručný přehled matematiček minulých století a nakonec seznámení s matematičkou – mučednicí, která se jmenovala Hypatie. Většina knih o ní nemluví o jejích úspěších v matematice. Byla dcerou vládce Atén – Theóna a tak se jí dostalo nejlepšího vzdělání. Hypatie byla bezpochyby vedoucí osobou své filosofické školy, vystupovala otevřeně proti křesťanství, ale měla i křesťanské žáky.