Zlatý řez a co vše s ním souvisí (2) - Veselý, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek navazuje na prvn\u00ed \u010d\u00e1st \u0159et\u011bzov\u00fdmi zlomky, kter\u00e9 jsou n\u00e1strojem nap\u0159\u00edklad v\u00a0teorii \u010d\u00edsel. Je zde obsa\u017een i n\u00e1vod na d\u016fkaz, \u017ee pro ka\u017ed\u00e9 iracion\u00e1ln\u00ed \u010d\u00edslo existuje nekone\u010dn\u00fd \u0159et\u011bzov\u00fd zlomek tak, \u017ee je tento zlomek ur\u010den jednozna\u010dn\u011b. Racion\u00e1ln\u00edm \u010d\u00edsl\u016fm p\u0159i\u0159azuje popsan\u00fd proces kone\u010dn\u00e9 \u0159et\u011bzov\u00e9 zlomky. V\u00a0dal\u0161\u00ed \u010d\u00e1sti jsou pops\u00e1ny vztahy zlat\u00e9ho \u0159ezu s\u00a0geometrick\u00fdmi objekty, s\u00a0mocninn\u00fdmi \u0159adami, s\u00a0\u010d\u00edslem \u03c0 ."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek navazuje na první část řetězovými zlomky, které jsou nástrojem například v teorii čísel. Je zde obsažen i návod na důkaz, že pro každé iracionální číslo existuje nekonečný řetězový zlomek tak, že je tento zlomek určen jednoznačně. Racionálním číslům přiřazuje popsaný proces konečné řetězové zlomky. V další části jsou popsány vztahy zlatého řezu s geometrickými objekty, s mocninnými řadami, s číslem Ï .