Co ještě nevíme o přirozených číslech (1) - Fuchs, Eduard (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek je \u010dlen\u011bn do t\u0159\u00ed \u010d\u00e1st\u00ed. V\u00a0prvn\u00ed \u010d\u00e1sti je \u0159e\u0161en probl\u00e9m po\u010dtu p\u0159irozen\u00fdch \u010d\u00edsel. A\u017e po vybudov\u00e1n\u00ed teorie mno\u017ein v\u00a0z\u00e1v\u011bru 19. stolet\u00ed se za\u010dalo pracovat s\u00a0tzv. aktu\u00e1ln\u00edm nekone\u010dnem. Dal\u0161\u00ed \u010d\u00e1st popisuje rozm\u00edst\u011bn\u00ed p\u0159irozen\u00fdch \u010d\u00edsel. Je zde vyslovena Eulerova a Legendreova hypot\u00e9za. Posledn\u00ed \u010d\u00e1st se zab\u00fdv\u00e1 vyhled\u00e1v\u00e1n\u00edm prvo\u010d\u00edsel pomoc\u00ed Eratostenova s\u00edta a vyu\u017eit\u00edm dal\u0161\u00edch teori\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek je členěn do tří částí. V první části je řešen problém počtu přirozených čísel. Až po vybudování teorie množin v závěru 19. století se začalo pracovat s tzv. aktuálním nekonečnem. Další část popisuje rozmístění přirozených čísel. Je zde vyslovena Eulerova a Legendreova hypotéza. Poslední část se zabývá vyhledáváním prvočísel pomocí Eratostenova síta a využitím dalších teorií.