Finanční matematika v jedné učebnici F. Močníka - Hanáková, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se v\u011bnuje u\u010divu finan\u010dn\u00ed matematiky v minulosti a sou\u010dasnosti. Autorka porovnala obsah u\u010diva z u\u010debnice star\u00e9 v\u00edce ne\u017e 100 let s u\u010divem, kter\u00e9 se prob\u00edr\u00e1 na \u0161kol\u00e1ch v dne\u0161n\u00ed dob\u011b. Pouk\u00e1zala na rozd\u00edly v obsahu, p\u0159\u00edstupu, ale i v metod\u00e1ch \u00faro\u010den\u00ed (n\u011bmeck\u00e1 obchodn\u00ed metoda, chekov\u00e9 \u0159\u00edzen\u00ed \u2026). Na konkr\u00e9tn\u00edch p\u0159\u00edkladech jsou pops\u00e1ny postupy po\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed \u00faloh z oblasti jednoduch\u00e9ho i slo\u017eit\u00e9ho \u00farokov\u00e1n\u00ed, kter\u00e9 byly pou\u017e\u00edv\u00e1ny k vysv\u011btlen\u00ed finan\u010dn\u00ed matematiky v u\u010debnici F. Mo\u010dn\u00edka."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se věnuje učivu finanční matematiky v minulosti a současnosti. Autorka porovnala obsah učiva z učebnice staré více než 100 let s učivem, které se probírá na školách v dnešní době. Poukázala na rozdíly v obsahu, přístupu, ale i v metodách úročení (německá obchodní metoda, chekové řízení …). Na konkrétních příkladech jsou popsány postupy počítání úloh z oblasti jednoduchého i složitého úrokování, které byly používány k vysvětlení finanční matematiky v učebnici F. Močníka.