Malý nápadník - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka n\u00e1m v \u010dl\u00e1nku d\u00e1v\u00e1 n\u011bkolik typ\u016f, jak procvi\u010dovat geometrii s d\u011btmi tak, aby \u017e\u00e1ci sami vym\u00fd\u0161leli v hodin\u00e1ch co nejv\u00edce v\u011bc\u00ed. Je p\u0159ilo\u017een\u00fd pap\u00edr s p\u0159edkreslen\u00fdmi \u00fatvary, kter\u00e9 sta\u010d\u00ed d\u011btem okop\u00edrovat. Pr\u00e1ce pro d\u011bti je navr\u017een tak, aby \u017e\u00e1ci pracovali ve skupink\u00e1ch a sami rozv\u00edjeli svoji p\u0159edstavu o geometrii (skl\u00e1d\u00e1n\u00ed n-\u00faheln\u00edk\u016f, obvody, obsahy, osov\u00e1 soum\u011brnost, st\u0159edov\u00e1 soum\u011brnost,\u2026)."}" data-sheets-userformat="{"2":6530,"4":{"1":2,"2":16777215},"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autorka nám v článku dává několik typů, jak procvičovat geometrii s dětmi tak, aby žáci sami vymýšleli v hodinách co nejvíce věcí. Je přiložený papír s předkreslenými útvary, které stačí dětem okopírovat. Práce pro děti je navržen tak, aby žáci pracovali ve skupinkách a sami rozvíjeli svoji představu o geometrii (skládání n-úhelníků, obvody, obsahy, osová souměrnost, středová souměrnost,…).