Přihrádkový princip (tradičně i netradičně) - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V \u010dl\u00e1nku je pops\u00e1n p\u0159ihr\u00e1dkov\u00fd princip (n\u011bkdy naz\u00fdvan\u00fd tak\u00e9 Dirichlet\u016fv princip). Je vysv\u011btlen a n\u00e1zorn\u011b p\u0159edvede na n\u011bkolika konkr\u00e9tn\u00edch p\u0159\u00edpadech. Autor zde popisuje 10 p\u0159ihr\u00e1dkov\u00fdch princip\u016f, kter\u00e9 se vyskytuj\u00ed v praktick\u00e9m \u017eivot\u011b."}" data-sheets-userformat="{"2":6530,"4":{"1":2,"2":16777215},"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">V článku je popsán přihrádkový princip (někdy nazývaný také Dirichletův princip). Je vysvětlen a názorně předvede na několika konkrétních případech. Autor zde popisuje 10 přihrádkových principů, které se vyskytují v praktickém životě.